Over de Wallen

De Wallen, bekend om haar Red Light District, biedt zoveel meer. Een van de oudste buurten van Amsterdam en een rijke geschiedenis maken van de Wallen een hele interessante buurt om te verkennen onder leiding van één van de gidsen van Original Tours Amsterdam.

Drukte op de wallen

06-12u
12-18u
18-24u
00-06u

Geschiedenis

Waar de Amstel in het IJ uitmondde, wierp de rivier oeverwallen van klei op: de wallen. Vóór 1385 werd Amsterdam in het Westen en in het Oosten afgeschermd door een gracht (De Nieuwezijds Voorburgwal in het westen en nu Oudezijds Voorburgwal in het Oosten). In 1385 werden buiten de twee wallen twee nieuwe grachten aangelegd: Nieuwezijds Achterburgwal (nu Spuistraat) in het westen en Oudezijds Achterburgwal in het oosten. Tussen deze vier grachten ontstond het gebied dat we nu als de Wallen kennen. De Wallen liggen in het oudste deel van Amsterdam. De Oude Kerk, het oudste nog bestaande gebouw van de stad, en de Warmoesstraat dateren van de 13e eeuw.

Tot 1578 werd het gebied Oudezijde gekenmerkt door vele kloosters. Op 26 mei 1578 werd de overwegend Katholieke gemeenteraad van Amsterdam afgezet en kregen de kloosters van het nieuwe, overwegend calvinistische stadsbestuur andere bestemmingen zoals weeshuis of tuchthuis.

Al in een vroeg stadium, 15e eeuw of eerder, vond in het iets ruimer genomen gebied Oudezijde prostitutie plaats, wellicht niet meteen exact in de straten waar vandaag de prostitutie is. Sindsdien is de prostitutie er nooit weggeweest. Sinds de 15e eeuw of eerder zijn bordelen en andere prostitutiegelegenheden in ieder geval te vinden in het gebied Oudezijde in oud-Amsterdam, regelmatig ook in andere stadsdelen.

Eind 19e eeuw, en rond 1920 nog steeds, waren de Zeedijk en het aangrenzende Wallengebied totaal verkrot, maar ook toen werd er prostitutie bedreven, deels tippelprostitutie.

In de jaren 1930 vond er al raamprostitutie plaats. Prostituees mochten van de politie niet in de deuropening klanten lokken, maar wel achter het raam zitten met de gordijnen op een klein kiertje. Vanaf de jaren 1960 nam in het Wallengebied de prostitutie sterk toe.

Prostitutie

Sinds 1578 wordt in Amsterdam regelmatig hoererij of facilitering ervan strafbaar gesteld, verboden of verjaagd. In 2009 ging de gemeenteraad akkoord met het aanduiden van de raamprostitutie als een criminele branche (zie Geschiedenis van de prostitutie in Amsterdam). In aansluiting daarop besloot het stadsbestuur in 2011 de raambordelen te verjagen uit bijvoorbeeld de Sint Annenstraat en Oudekerksplein en omgeving. Amsterdam denkt hiermee vrouwen te helpen die gedwongen worden tot prostitutie.  Het beleid rondom prostitutie is nog dagelijks onderwerp van gesprek. De helft van Amsterdam vindt dat de (raam)prostitutie moet verdwijnen, de andere helft vindt dat het nog beter legaal moet worden zodat onderdrukking en misbruik beter zichtbaar wordt en bestraft kan worden. Belangrijkste is dat het de vrije keus van de prostituee moet zijn.

Wat is er te doen?

De oude stad van Amsterdam biedt veel om te zien. Natuurlijk is de schemer van het Red Light District interessant maar vergeet niet de vele oude gebouwen uit de mooie tijden. Zo staat de Oude Kerk op de Wallen er nog net zo bij als in de 16e eeuw en zijn de grachten, in tegenstelling tot andere delen van de stad, nog open en bevaarbaar. Kortom, de Wallen Amsterdam is voor iedereen een feest. Of u nu houdt van de kroeg, de coffeeshop, het theater of een museumbezoek? De Wallen biedt het allemaal.